Βιογραφικά Ομιλητών 2ης Ημερίδας

Μαρίνα Πανταζίδου

H Μαρίνα Πανταζίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα Γεωτεχνικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Έχει πολυετή ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα στο αντικείμενο της περιβαλλοντικής γεωτεχνικής, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς χαρακτηρισμού και αποκατάστασης χώρων ρυπασμένων από επικίνδυνα απόβλητα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν αριθμητική και εργαστηριακή προσομοίωση της κίνησης στο υπέδαφος οργανικών ρύπων που δεν αναμειγνύονται με το νερό, λήψη αποφάσεων σε θέματα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και διδακτική της επιστήμης του μηχανικού. Για τη διδασκαλία και μάθηση θεμάτων μηχανικού, κυρίως γεωτεχνικού μηχανικού, έχει συγγράψει 25 άρθρα, έχει συμμετάσχει σε τρία χρηματοδοτούμενα προγράμματα, έχει δώσει 15 προσκεκλημένες ομιλίες και έχει επιβλέψει ως guest editor δύο ειδικά τεύχη στα περιοδικά European Journal of Engineering Education και International Journal of Geotechnical Case Histories. Τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει ενεργά σε επιτροπές για τη διδασκαλία θεμάτων πολιτικού μηχανικού και από το 2017 είναι πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση TC306 της International Society for Soil Mechanics and Geotechnical Engineering (ISSMGE), που διοργάνωσε στην Αθήνα, διαδικτυακά, το 5ο Διεθνές Συνέδριο για την Εκπαίδευση στη Γεωτεχνική Μηχανική στις 23-25 Ιουνίου 2020.

Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης

Ο Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης (kouggrinis<στο>isc.tuc.gr) είναι Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείο Κρήτης (TUC), Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Διευθυντής του Εργαστηρίου «Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων» (TUC TIE Lab), Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Επιστημονικό Αντικείμενο: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός & Οικοδομικές Τεχνολογίες Αιχμής.

Η ειδίκευσή του σημειώνεται επάνω στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και στην ανάπτυξη μεθοδολογιών που δημιουργούν ένα συμμετοχικό, ανθρωποκεντρικό πλαίσιο έρευνας και εφαρμογής, με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής, την ενίσχυση της εμπειρίας των ανθρώπων και την αλλαγή παραδείγματος στη σύγχρονη κοινωνία. Η συνεισφορά του σε εφαρμοσμένη έρευνα υπάρχει μέσα από την υλοποίηση 46 κύριων και 28 πιλοτικών ερευνητικών προγραμμάτων, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων, 74 επιστημονικών δημοσιεύσεων, κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους, άρθρων και εργασιών. Επίσης έχει στο ενεργητικό́του μεγάλο αριθμό εργαστηρίων (workshops), δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια καθώς και 17 εθνικά και διεθνή βραβεία. Είναι Διπλ. Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΑΠΘ (1994) με Διδακτορική Διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα Δομική μορφολογία και κινητές κατασκευές στους μεταβαλλόμενους χώρους (2009). Το διάστημα 2004-2006 διετέλεσε Visiting Research Associate στο Harvard Graduate School of Design [GSD].

Άννα Καραγιάννη

Η Άννα Καραγιάννη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης με Γνωστικό Αντικείμενο: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (2007) και στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα πάνω στον Προηγμένο Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό (MSc. Advanced Architectural Design) από το Graduate School of Architecture, Planning and Preservation (GSAPP) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης (2010). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης το 2021. Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: ‘Στρατηγικές Ψηφιακών Μέσων στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό: ο ενεργός ρόλος του χρήστη στην εποχή του ΙοΤ (Internet-of-Things)’. Από το 2014 διδάσκει Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό και Ψηφιακές Τεχνολογίες στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ το 2021 εκλέχθηκε Επίκουρη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο ‘Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός’. Έχει συμμετάσχει σε μελέτες έργων και ερευνητικά έργα σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία και Ιαπωνία. Έχει συνεργαστεί με διεθνή βραβευμένα γραφεία στην Αθήνα και τη Βαρκελώνη, με συμμετοχές και βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Από το 2011 είναι ιδρυτικό μέλος του γραφείου ΑΝΤ. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε συνέδρια και περιοδικά με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον την ανάλυση, χρήση και ενσωμάτωση νέων ανθρωποκεντρικών τεχνολογιών στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό.

Ιωάννης - Νικόλαος Τσάρας

Ο Ιωάννης - Νικόλαος Τσάρας (itsaras<στο>arch.tuc.gr) είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης με Γνωστικό Αντικείμενο: Αρχιτεκτονική Τεχνολογία και Οικοδομική. 

Διπλωματούχος Αρχιτέκτονας Μηχανικός. Αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, και συνέχισε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή ETSAB στη Βαρκελώνη, από την οποία έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (ΜΑrch) πάνω στο ψηφιακό σχεδιασμό (Αrquitectura Digital). Το 2012 αναδείχθηκε διδάκτορας του Τμηματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, στον τομέα της Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. Έχει διδάξει μαθήματα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας, Οικοδομικής, Ακουστικής, και Ψηφιακών Μέσων Αναπαράστασης στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, του ΔΠΘ καθώς και στη σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Bachesehir Universitesi της Κωνσταντινούπολης. Το 2018 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στην αρχιτεκτονική του δραστηριότητα από το 2002 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβάνονται μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών και δημόσιων έργων με διεθνή προβολή, κυρίως κατοικιών, χώρων παραστάσεων και ξενοδοχειακών μονάδων και συγκροτημάτων. Έχει συμμετοχές και βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, δημοσιεύσεις και βραβεύσεις αρχιτεκτονικού έργου καθώς και εκτεταμένη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια.

Σπυρίδων Κακάβας

Ο Σπυρίδων Κακάβας είναι Επίκουρος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης με Γνωστικό Αντικείμενο: Aρχιτεκτονικός Σχεδιασμός Διπλωματούχος. 

Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο-1991), απόφοιτος της Ανώτατης Σχολή Καλών Τεχνών- πτυχίο γλυπτικής ΑΣΚΤ (2000). Ακολούθησε Μεταπτυχιακές σπουδές στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων- MSc ΕΑΠ ( Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο -2010) με τίτλο Διπλωματικής εργασίας ‘’μεταφερόμενα κελύφη –περιβαλλοντική απόκριση’’. Είναι ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού Γραφείου ‘’Κακάβας- Κλωνιζάκη Αρχιτέκτονες’’ το οποίο δραστηριοποιείται από το 1993 σε ιδιωτικά και δημόσια έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με βραβεία και επαίνους. Το έργο του έχει δημοσιευθεί και εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ Βραβευμένα έργα έχουν εκτεθεί στην 11η Μπιενάλε της Βενετίας (2006) και στην 6η Μπιενάλε νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων. Το γραφείο συμμετείχε σε μεγάλης κλίμακας έργα για την Ολυμπιάδα της Αθήνας (1999-2004). Δίδαξε ‘αρχιτεκτονική σύνθεση’ και ‘οικοδομική’ στην Αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το 2017 έως στο 2021, ενώ το 2021 εξελέγη Επικ. Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης.