Slide background

Φιλικά Πανεπιστημιακά Περιβάλλοντα

«Αυτισμός&Πανεπιστήμιο – Βέλτιστες Πρακτικές» 

Διάθεση τριών Οδηγών προς την Ελληνική Πανεπιστημιακή Κοινότητα

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, ως Ιδρυτικό μέλος του Δικτύου «Φιλικά Πανεπιστημιακά Περιβάλλοντα για Άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), ανακοινώνει με χαρά τη διάθεση τριών Οδηγών με τίτλο «Αυτισμός&Πανεπιστήμιο – Βέλτιστες Πρακτικές». 

Οι Οδηγοί αποτελούν μια εθελοντική πρωτοβουλία μετάφρασης των πρωτότυπων Οδηγών «Autism&Uni – Βest Practice Guides» από την Αγγλική γλώσσα που ανέλαβε το Δίκτυο «Φιλικά Πανεπιστημιακά Περιβάλλοντα για Άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)», στο οποίο το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ιδρυτικό μέλος, εκπροσωπούμενο από τον Πρύτανη Καθηγητή Μιχαήλ Ζερβάκη και μέλος της ομάδας έργου τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητή Κωνσταντίνο Αλκέτα Ουγγρίνη

Οι Οδηγοί αποτελούν μια συνέχεια του έργου «Autism&Uni – Best Practice Guides», με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Marc Fabri από το Leeds Beckett University. Οι Οδηγοί έχουν μεταφραστεί, εκτός της Ελληνικής γλώσσας, στην Ολλανδική, Suomi, Πολωνική, Γερμανική, Ισπανική, Πορτογαλική και Γαλλική, αντίστοιχα.  

Ο πρώτος Οδηγός απευθύνεται προς τη Διοίκηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ο δεύτερος Οδηγός προς το Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων και ο τρίτος Οδηγός προς τους επαγγελματίες που υποστηρίζουν αυτιστικούς/ές φοιτητές/τριες εντός και εκτός Πανεπιστημίου.  

Η μετάφραση και η επιστημονική επιμέλεια των Οδηγών «Autism&Uni – Best Practice Guides» στα Ελληνικά πραγματοποιήθηκε από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου «Φιλικά Πανεπιστημιακά Περιβάλλοντα για Άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)» και ειδικότερα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Δέσποινα Παπούδη, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Χριστίνα Συριοπούλου, Πολυτεχνείο Κρήτης: Μαλαματένια Ζαχαριουδάκη και Ευαγγελία Κρασαδάκη,  Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Κατερίνα Αντωνοπούλου και Αγλαΐα Σταμπολτζή, Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Asperger-Ελ.σ.σ.Α, Μαρία Ηλιοπούλου. 

Η οικονομική υποστήριξη για τον γραφιστικό σχεδιασμό και την επιμέλεια παρασχέθηκε από τον Καθηγητή Marc Fabri (Leeds Beckett University), στον οποίο οφείλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τον χρόνο και τη συνεχή του υποστήριξη.  

Ανακοίνωση έκδοσης Οδηγών στην Ελληνική γλώσσα (24.09.2024) https://www.autism-uni.org/greek-version-of-autismuni-best-practice-guides-published/ 

Σύνδεσμος Οδηγών: https://www.autism-uni.org/bestpractice/greek-guides/ 

Ανακοίνωση Πολυτεχνείου Κρήτης: δείτε στην Ιστοσελίδα 

Χανιά, 26 Σεπτεμβρίου 2024 


Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετέχει στο Δίκτυο Φιλικά Πανεπιστημιακά Περιβάλλοντα για Άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) - Network for Friendly University Campus for People with Autism Spectrum Disorder (ASD), συνυπογράφοντας Μνημόνιο Συνεργασίας με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Ελληνικό σύλλογο για το σύνδρομο Asperger (Ελ.σ.σ.Α.).

Η συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφασίστηκε ομόφωνα στη Συνεδρίαση Συγκλήτου αρ. 622/26-10-2023. Το Μνημόνιο Συνεργασίας εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης υπογράφει ο Πρύτανης, Καθηγ. κ. Μιχαήλ Ζερβάκης, ενώ υπεύθυνος έχει οριστεί ο Αντιπρύτανης, Καθηγ. κ. Κων/νος Αλκέτας Ουγγρίνης.

Σκοπός του Δικτύου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι στην ισότιμη φοίτηση των ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για τον σκοπό αυτό επιδιώκεται μεταξύ άλλων:

  • Η ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων επιμόρφωσης, η δημιουργία ευκαιριών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των διοικήσεων των ιδρυμάτων, των καθηγητών, του εκπαιδευτικού προσωπικού, των εργαζομένων και των φοιτητών/τριών για θέματα που σχετίζονται με τη διδασκαλία, τη μάθηση και την προσαρμογή των φοιτητών/τριών με ΔΑΦ.

  • Η από κοινού υποστήριξη σε ζητήματα που αφορούν τη λήψη αποφάσεων και τη στρατηγική των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, υποστήριξης και εκπαίδευσης φοιτητών/τριών με ΔΑΦ.

  • Η ανάληψη ενεργειών που συνηγορούν στη διευκόλυνση της μετάβασης και επιτυχούς συμπερίληψης των ατόμων με ΔΑΦ στο Πανεπιστημιακό περιβάλλον.

  • Η δημιουργία υποστηρικτικού εκπαιδευτικού υλικού, έντυπου και ψηφιακού καθώς και κατάλληλου λογισμικού για την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης ατόμων με ΔΑΦ.


Σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/people/Φιλικά-Πανεπιστημιακά-Περιβάλλοντα-για-Άτομα

Μνημόνιο Συνεργασίας: Αρχείο PDF